cart-icon0
0,00 ден.

Исхрана

Исхраната е еден од многу важните фактори во заштитата и развојот на хуманото здравје почнувајќи од бременоста на мајката. Здрава, оптимална и балансирана исхрана е есенцијална за сите, особено за децата, бидејќи навиките во исхрана се добиваат уште во раното детство така што тие стануваат обележје во целиот наш живот.

Општи правила за исхрана

  • Да не се мешаат јадењата
  • Да не се спие после јадење
  • Да се јаде повеќе пати по помалку
  • Да се почитува природниот биоритам
  • Да се внесуваат додатоците на исхраната по природен пат
  • Да се готви со крупна јодирана сол, маслинови масла, лимонов сок
  • Овошје и зеленчук да се земаат на гладно или 30 мин пред јадењето.
  • Да се избегнува замрзната храна, конзервирана, чадена и мрсна храна
  • Да се јаде онолку колку што ќе се потроши со активност во текот на денот
  • Да се внесуваат повеќе течности во форма на природни неконзервирани сокови и вода

Овие правила на исхрана важат за сите крвни групи и претставуваат систем на одржување на здрав организам, додека пак делот на режимско однесување за одредени заболувања се оди према упатствата дадени за одредени заболувања.