cart-icon0
0,00 ден.

ВИТИЛИГО

Вовед

Витилиго е најчеста и најпозната стекната леудоермија леукодермија (се смета дека 1 до 2 % ја има човештвото) а поради хиперпигментацијата на краевити на витилигото се вбројува во групата н леукомеланодермии , витилигото е уништен меланоцит во епидермусот пораи што целосно се губи пигментацијата и на тие места кожата е потполно бела и најчесто оивичена и се разликува од нормалната кожа. Најчесто има округла форма а може да се јави и во различни форми на одредени делови или преку целото тело. Се смета дека една од причините за појава на витилигото е смалена активност на тирозиназите.

Заболувања

Најчесто се појавува само на кожата каде се гледа помал или поголем број на симетрични распоредени бели конвексни жаришта кои во почетокот се појавуваат како точкици пота како леќа па како железна пара и поголеми. По конфлуенцијата и развојот на истата Витилигото може да го зафати целото тело односно целата кожа што претставува основа за лепење на други кожни инфекции и болести.

Степенувано е на седум групи и тоа од прва до трета група го има на очите рацете и колениците од трета до петта група го има на повеќе места и на седма група зафатено е на целото тело.

Може да биде и хронично, витилиго обично се засилува и проширува на прелазите на годишните времиња април, мај, септември и октомври. Поочигледно е во летниот период кога поради сунчањето здравата кожа потемнува, а Витилигото може да поцрвене и пече. Влакната во подрачје на Витилигото стануваат бели. Често пати се јавува само на ограничени места на пример во косата со праменови на бела коса, познато е како ПОЛИОСИС ЦИРЦУМСЦРИПТА . Појавата на Витилигото започнува во пораните години. Во 25 % случаеви е фамилијарно и наследно , често пати може да се носи цел живот и да нема некој поголем одраз на останатата здравствен состојба . Се засилува најчесто за време на менопаузата и над 50 години.

Терапија

Во методот на лекување на витилигото како појава и заболување применети се концепти кои се однесуваат на исхраната на пациентот, од причини што истата секојдневно се прима и тоа е најлесниот метод за пристап и подобрување на заболувањето како и лековити растенија кои се проучувани и кои се применливи и кои имаат видливи резултати во лекувањето како и традиција во лекување на ова заболување низ искуството собирано со години при лекување на голем број заболувања со оваа методологија.

Кои чаеви се земаат и како?

Во 2 литри вода зовриена се ставаат две супени лажици ХЕПАТО МИКС или ФЕМИ МИКС ИЛИ УРИНО МИКС една супена лажица ХЕПАТО МИКС 3/1 и една супена лажица ХЕПАТО МИКС 4/1.

Се остава да отстои 12 часа, се процедува и се пие во текот на денот а не наеднаш

Преспанска горчица 250/500 мл се пие 3 пати по едно капаче од шишето на гладно.

Медовина се зема 3 пати на ден по едно кафено лажиче на празен стомак

Киселина од диви јаболка, е готов 100% природен препарат, добиен со посебна постапка. Се пие 3 пати на ден, на гладно, по 15 мл растворен со 50 до 70 милитри вода.

Кантарионовата маст се мачка еднаш дневно на витилигото,исто така се користи и дермовате.

Исхрана

МОЖЕ ДА СЕ ЈАДЕ: Морски производи, ориз, компир, овошје и зеленчук.

ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ЈАДЕ И ПИЕ: Витамин Ц, Витамин Б12, Селен, моркови 200-300 грама, тиква и тиквици, праски , кајсии, суво грозје, коскени производи – плодови (орев, бадем, лешник, непечени 20 – 30 грама) непечени семки од тиква.

Треба да се внимава на ЗАБРАНЕТОТО да не се зема ни случајно!

Комплет производи

За овие болести соодветствува комплет производи:

Комплет 1

ХЕПАТО-МИКС 200 гр, ХЕПАТО-МИКС 4/1, ХЕПАТО-МИКС 5/1, ПРЕСПАНСКА ГОРЧИЦА 250 мл, ЕЛИКСИР ОД ДИВИ ЈАБОЛКА 500мл, МЕДОВИНА, КАНТАРИОНОВА МАСТ, СЕМЕ ОД КОПРИВА.

Комплет 2

ХЕПАТО-МИКС 200 гр, ХЕПАТО-МИКС 4/1, ХЕПАТО-МИКС 5/1, ПРЕСПАНСКА ГОРЧИЦА 500 мл, ЕЛИКСИР ОД ДИВИ ЈАБОЛКА 500мл, МЕДОВИНА, КАНТАРИОНОВА МАСТ, СЕМЕ ОД КОПРИВА.