cart-icon0
0,00 ден.
Дома Блог Ајдучка Трева

Ајдучка Трева

  • Објавено на 23 јануари 2022
Ајдучка Трева

Латински доаѓа од Ахил , митолошки јунак кој со неа ја исцелил раната на Телефус и mile што означува илјада, додека folium листови.

Ајдучката трева е една од најпознатите и најраспространети лек како за надворешна и употреба како чај. Во школската медицина своевремено уживала и била на добар глас како тоник, стомахик, стимуланс, антиспазмодик, енаногог и фебрифуг.

Со експерименти е утврдено дека ајдучката трева има хемостатични својства и дека екстрактот од листот го успорува развојот на патогените бактерии.

Ајдуците своевремено носеле фино сомелен просејан лист кој го ставале на нивните рани.

Ајдучката трева содржи витамин К, 0,05 ‐0,04 %, етарско масло, горка материја ахилен,флоботанини, нешто гликозиди, аконитна киселина и гума. Етарското масло понекогаш е плаво поради азуленот, што зависи од физиолошките варитети и начини и време на дестилација.

Содржи околу 10 % ционеола, пинена, кариофилена, тујона, борнеола, мравја и валеријанска киселина.

Добро делува против хемороиди . За надворешна употреба се става на рани обично со маслиново масло. Се користела за катар на желудник и црева, бубрежни инфекции за црн дроб и сл.

Ајдучката трева не е отровна не предизвикува зависност и може да се користи секојдневно.

Се користи и за хемороиди, бронхијална астма, камен во бубрези, против гасови, подуеност, хроничен катар на желудник, хроничен запек, бело прање.

Се користи во фармацевската и козметичката индустрија.