cart-icon0
0,00 ден.
Дома Блог Мајчина Душица

Мајчина Душица

  • Објавено на 14 март 2022
Мајчина Душица

Мајчина Душица (thymus serpyllum) е омилен лек нѐ само во народната медицина, туку и во научната медицина.

Кај нас со векови се употребува, особено во планинските делови, како лек за лечење на органи за варење, поретко и органи за дишење.

Во некои медитерански области мајчината душица, е и зачин, особено во посиромашните делови на светот, претежно кај морнарите, кои сакаат да го прикријат јакиот мирис на риба која често ја користат во исхраната.

Мајчината душичка влегува во состав на многу производи од лековити растенија, кои се изработуваат во аптеки во фармацевтската индустрија.

Со посебна постапка се есктрахира екстракт кој дава многу позитивни ефекти при кашлица.

Тие лекови се познати под разни патентирани називи: пертусин, тимотусан, контратусин и сл.

Наједноставен пример на употреба на мајчината душичка е во облик на чај кој може во секое домаќинство да се направи.

Меѓутоа треба да се нагласи дека најчесто се греши со тоа што мајчината душичка се вари подолго време.

Од причини што ваквиот начин на припрема доведува да сите активни компоненти од чајот се губат.

Се препорачува при припремата да се внимава на ова и припремата да биде на начин што ќе се попари со врела вода се поклопува и се остава да отстои 2 часа.

Се греши во употребата и со количината.

Се земаат многу мали количини од ова растение, треба да се користи цела супена лажица иситнето и се попарува со 200 грама (1 чаша) врела вода.

Ова лековито растение има ефекти против проливи, затоа што има голема количина на танини (околу 5 %).

Се користи и против цревни паразити, особено против детски глисти

Антисептичните својства произлегуваат од дејството на тимол и карвакрола, ги користат овие својства и научната и традиционалната медицина. чим се појават заразни болести се пие чај од мајчина душичка.

Мајчината душичка не е отровна.